M-am decis sa imi creez magazin online (sau virtual – cum zic altii) sa castig bani multi si usor… asa am auzit eu, cica au castigat altii milioane. Oare ce inseamna acest lucru? De unde incep, ce trebuie sa fac mai intai? De unde cumpar marfa pentru magazin online, care sunt produsele care se vand cel mai bine? Ce fel de marketing fac in mediul online ca sa aduc cat mai multe vanzari?
Pai hai sa o luam treptat pentru a intelege ce implica comertul virtual pe Internet si ce implica procesul de realizare magazin online. Abia apoi, poti sa faci un calulc sa vezi cat costa un magazin on line.
Ca si orice alt magazin, real, fizic, trebuie inainte de toate sa ai o baza legala pentru a putea face comert. Asadar…
1. Iti deschizi o firma. Aceasta poate fi pentru inceput un PFA sau SRL. In statutul firmei vei avea ca obiectiv de activitate comertul prin intermediul caselor de comenzi si a internetului (daca vrei sa iti faci magazin online) si, eventual, importul (daca vrei sa vinzi online pe web produse importate direct de la producatorii straini pe care i-ai gasit sau ii vei gasi in timp).
Odata ce ai fixate obiectivele magazinului tau online (cui ma adresez, cine imi sunt clientii, care sunt produsele pe care le vand, de unde ma aprovizionez, care e concurenta, ce preturi au ei, ce preturi am eu…) si pusa la punct baza legala, treci la pasul al doilea si te orientezi “prin oras” sa vezi unde gasesti un “vad comercial” mai bun. Nu trebuie sa iti inchiriezi numaidecat un spatiu comercial fizic in care sa depozitezi marfa pentru ca nu vei avea stocuri prea mari (poti sa ai un mic stoc de marfa sau sa nu ai deloc). Dar… iti trebuie un nume al magazinului, unu nume pentru afacere, o “firma cat mai atragatoare”…
2. Alegi un nume de domeniu. Acesta va fi adresa magazinului tau online. Cu cat este mai scurta si mai simpla adresa domeniului ales pentru magazinul tau, cu atat mai bine.
Ar fi de preferat sa nu alegi ca nume de domeniu numele firmei, de obicei acesta nu exprima exact ce vinzi tu. Asadar, ai putea alege ptr site-ul tau un nume de genul “www.flori-naturale.ro” – daca vinzi flori sau, “www.ceasuri-perete.ro“. Alege un nume care sa fie descriptiv pentru produse, acesta te va ajuta si in planul de marketing online.
Daca te adresezi pietei romanesti si paginile magazinului tau sunt in limba romana, achizitioneaza un domeniu cu extensia .ro, daca vrei o afacere care sa se adreseze pietei internationale insa, e de preferat extensia .com.
In alegerea numelui de domeniu web poti opta pentru un nume in care folosesti cratima (“-“daca va contine mai multe cuvinte) sau nu. Cuvintele dintr-o adresa web scrise cu cratima sunt recunoscute de catre motoarele de cautare ca si cuvinte separate, daca nu despartiti cuvintele prin cratima, ele vor fi interpretate ca unul singur si prin urmare un cuvant gresit, omis din cautari.
3. Alegi un pachet de gazduire web. Odata ce vrei un site / magazin virtual, trebuie ca fisierele acestuia sa fie gazduite pe un server. E de preferat sa cumperi un pachet de gazduire odata cu numele de domeniu (poti avea reduceri la unele firme in aceste cazuri).
Pachetul de gazduire trebuie sa ofere toate facilitatile necesare unui magazin online (performante, stabilitate, securitate). E de preferat sa va sfatuiti cu firma de webdesign care se ocupa de creare magazine online in cazul in care nu sunteti sigur ce functionalitati are nevoie viitorul magazin virtual.
Aveti actele in regula, furnizorii contractati, numele de domeniu simplu si destul de usor de retinut, gazduire ptr magazin, ce lipseste oare??
4. Creare propriu-zisa magazin online. Aici e o alegere cam dificila. “Stiu si eu un pic de html, php, sa ma incumet sa il fac eu, le am cu desenul… sau sa apelez la finu, la colegu… am vazut ca si-a facut singur blog-ul cred ca se pricepe sau… mai bine la o firma de webdesign specializata?!?”
Aici nu prea ai de ales. Cand vorbim despre afaceri in care investesti o suma de bani si vrei sa ii si recuperezi repede si sa castigi destul de bine dupa asta. Asadar trebuie sa apelezi la cineva cu experienta, de incredere si care iti poate oferi garantii reale.
Asa ca, bineinteles o sa apelezi la o firma de webdesign, una de incredere. Am mai insistat pe blog cum sa alegi firma potrivita, asa ca nu o sa mai amintesc aici.
Firma contractata iti va pune la dispozitie un plan si un pret magazin online creat profesional. Probabil intre timp o sa ai oferte si de la alte firme, o sa iti promita multi ca iti fac magazinul online cu 100 euro, sau si mai putin. Daca vrei intradevar sa castigi din viitorul tau magazin online, si vrei sa ai succes in afeceri de vanzare online, e de preferat sa ii alegi pe cei care iti cer mai mult pentru creare dar sunt profesionisti in ceea ce fac altfel, risti sa strici afaceri de la inceput.
Magazinul va trebui sa ofere posibilitate de inregistrare pentru clienti (ca sa ii ai la indemana si sa ii anunti de oferte si noutati / pentru a nu fi nevoiti sa lase la fiecare comanda iarasi datele lor de contact) si, bineinteles va trebui sa emiti o factura proforma automat in urma unei comezi.
A… sa nu uitam cosul de cumparaturi 😀 cum sa fie magazin online daca langa produse nu are butonul “adauga in cos”? Ai pomenit tu vanzare haine online fara sa le poti pune imediat in cos?
5. Optimizarea magazinului tau online. Odata creata structura magazinului virtual, va trebui incluse in sursa paginilor cuvintele cheie si descrierile pe care te bazezi.
In acelasi timp trebuie sa incarci categoriile si produsele in magazin-ul online.
Daca structura site-ului nu este optimizata de catre firma care ti l-a creat, va trebuie sa apelezi la o alta firma sau chiar la aceiasi pentru o optimizare a magazinului (a codului sursa, a imaginilor, a link-urilor…), ca sa poti aduce mai usor vanzari online, si sa ai un marketing eficient.
Optimizarea SEO se face pentru o mai buna vizibilitate a site-ului / magazinului virtual in cautarile prin intermediul motoarelor de cautare.
6. Modalitati de expediere si plata. Trebuie sa tineti cont de modalitatile prin care veti onora comenzile primite prin intermediul magazinului online.
Cea mai veche si mai simpla modalitate este expedierea coletelor (daca produsele comandate nu sunt prea voluminoase sau perisabile) este prin intermediul Postei Romane sau al unui serviciu de Curierat rapid.
In acest caz, plata se poate face simplu in sistem ramburs.
Daca onorati comenzi doar pe plan local (in orasul dvs.) puteti distribui coletele personal, cu plata la livrare.
In cazul in care doriti o garantie sau plata integrala inainte de expedierea comenzii, puteti opta pentru modalitatile de plata online sau transfer bancar clasic.
Dintre cele mai populare modalitati de plata online, pot enumera cateva:
- E-commerce BRD
- Mobilpay
- PayPal
- Google Checkout
- … si altele.
Odata deschise conturile, optimizat, testat si finalizat magazinul pot trece la vanzare, sunt pregatit. Astept cateva zile, cateva saptamani… o luna… nu vine nici o comanda. De ce oare? Site-ul este frumos, se incarca repede, e optimizat, preturile sunt mai mici ca la concurenta… de ce nu cumpara nimeni de la mine?
Raspunsul vine repede daca vei face o cautare pe google dupa anumite produse din magazinul tau. Apare si magazinul tau in cautari dar nu chiar in primele pagini 🙂 Si aici trecem la ceea ce are nevoie orice afacere ca sa vanda: marketing,
7. Promovarea online a magazinului virtual. Fara un plan de marketing adecvat e ca si cum magazinul tau nu ar exista. Trebuie sa pui mare accent pe o campanie puternica de promovare online si nu numai, sa stabilesti un buget lunar ptr primul trimestru.
Daca magazinul tau ar fi fost la coltul blocului, toti locatarii ar fi trecut pe langa el si la un moment dat fiecare ar fi cumparat cate ceva, deci nu ai fi avut nevoie de prea mare promovare. Dar aici, pe web, e asa de aproape si parca in acelasi timp asa de departe de clienti. Cum sa faci clientii sa treaca pe la magazinul tau?
Dupa cum spuneam, dupa crearea si optimizarea magazinului, urmatoarea faza spre a castiga clienti este promovarea. Aici poti incepe cu o promovare clasica (afise, pliante, ziare, spoturi radio, chiar tv) dar, cea mai importanta e promovarea in mediul web.
Veniturile din vanzari vor fi proportionale cu sumele investite in promovare. Si pe web va trebui “sa pui afise, sa imprastii pliante” – adica sa pui bannere si link-uri pe alte site-uri de profil spre magazinul tau virtual. De asemenea poti angaja o retea publicitara sa iti aduca clienti… e treaba lor ce fac. 😉
… va continua.
Vrei si tu un magazin online, sau unul pentru prezentare servicii? Ti-l facem noi!
Util! Multumesc pentru sfaturi!
Buna seara
eu sunt la inceput si am degand sa deschid un magazin online :)
intrebarea mea este urmatoare :)
trebue sa fac niste acte pentru a putea deschide acest magazin ?
sau doar imi fac un site magazin pun produse si le vand ?
Nu as dori sa ma trezesc la o luna dupa ce fac chestia asta ca sunt chemat pe la politie sau eu mai stiu unde … as vrea daca se poate sa imi spuneti exac ce ar trebui sa fac sa fiu legal .
Multumesc
Pentru Gaby.
Iti raspund eu pentru ca asta incerc si eu sa fac.
1. Infiintezi un srl(aprox. 600 lei)/pfa….mare atentie ce infiintezi ce limite are fiecare, ce obligatii ai, platitor sau nu de TVA, de unde aduci marfa(in functie de asta iei anumite decizi). Cel mai bine te duci la o firma de consultanta si infiintari, le spui ce vrei si ei iti infiinteaza firma.
2. Dupa infiintare te interesezi de toate aprobarile necesare de care ai nevoie pentru ati desfasura activitatea, si bineinteles faci ce trebuie si le obtii.
3. Alegi daca vrei sa ai magazinul tau on-line sau folosesti optiunile existente, site-uri unde sa iti adaugi produsele gen, okazii.ro etc. Daca vrei sa ai magazinul tau iti cumperi domeniu( la rotld 210 lei .ro pe viata), angajezi o firma sa iti faca site-ul (intre 100 – 3000 eur) ori il faci tu(daca ai cunostinte php, html……etc.)
Mare grija la toate alegerile, si multa documentare inainte sa iei o decizie. Bafta!
buna ziua, daca doresc sa deschid un magazin virtual , cum trebue sa procedez.Ce costuri implica , ce vindem etc.
multumesc
As vrea sa imi deschid un magazin online dar fara sa detin un stoc de marfa. Cum ar trebui sa fac? Cum ma aprovizionez?
Cristian Ch: 1. Exista posibilitatea sa iti faci un site de afiliere prin care castigi un comision pentru a trimite vizitatori care cumpara din alte site-uri. Tu pur si simplu nu vinzi nimic dar castigi un comision ca si cum ai vinde.
2. A doua posibilitate este sa ai propriul magazin in care vinzi produse fara stoc. Ar trebui sa ai un contract cu niste furnizori care te pot aproviziona imediat ce ai o comanda ca sa o poti onora in timp util.
3. A treia posibilitate este drop shipping. Odata primita o comanda in magazinul tau, o trimiti direct la furnizorul tau care o onoreaza direct si tu castigi un comision la acea vanzare.
Salut cunosc pe cineva care are magazin online cu pc-uri,laptopuri,imprimante,tastaturi etc. Are profit bun dar in timp de 2luni de zile nu a avut niciun client pana a platit publicitatea la un post de radio si de atunci are cate 5 clienti la 4 zile.
mda – nici o postare de atata timp ?
probabil inca un proiect mort cum sunt multe altele pe net…
eventual sorine poate mai pui ceva pe aici sa ne spui cum iti merge…
nu imi afisa mie pe pagina – scuze
ceva linkuri sa vedem si noi cum se misca magazinele pe care le aveti sau la care lucrati…
anonim: exista in meniul de sus un buton: se numeste portofoliu: https://www.pamdesign.ro/portofoliu-webdesign/
incerc din toamna sau de la anul sa deschid online un magazin… trebuie sa vorbesc cu cei de la care vreau sa iau haine/accesorii ptr contract? sau cum pot cumpara? se poate beneficia de discount dupa o anumita suma/cantitate? in acest domeniu nu am cu cine vorbi… sunt cam singura in ceva ce nu cunosc in totalitate… m-ati putea ajuta cu niste sfaturi? tot ce tine de legalitati (cum sa pornesc firma etc) le stiu in mare… restul imi da bataie de cap
Buna. E de laudat initiativa ta. Sigur ca trebuie sa cauti furnizorii cu care vrei sa colaborezi si sa inchei contracte cu ei daca e cazul. Fiecare are propriile oferte si probabil la comenzi mai mari iti vor face si reduceri de pret. Pentru a-ti deschide firma mergi pana la Registrul Comertului. Ei iti vor explica tot ce trebuie sa stii in aceasta directie.
Salut ..am si eu o intrebare ,2 …sper sa imi raspunzi : Incerc sa imi deschid un magazin online ..dar totusi nu stiu, cum le trimit clientilor produsele si bani sa vina la mine prin sistem ramburs ?Trebuie sa am un contract cu o firma de transport ??Multumesc
Alexandru: poti trimite produsele prin serviciul de coletarie al Postei Romane sau prin intermediul unui curier rapid. Poti negocia un contract cu un curier.
Pentru plata produselor comandate din magazinul virtual poti folosi sistemul ramburs (se practica cel mai mult in Romania) sau plata online cu cardul. Pentru o estimare de pret gratuita a proiectului tau sau pentru alte lamuriri, foloseste formularul de aici: https://www.pamdesign.ro/estimare-pret/
Deci…..ce nu gasesc nicaieri :Ce acte imi trebuie daca eu persoana fizica , detin neoficial un home studio ptr. inregistrari , vreau sa creez un site international cu comunitati mari pe o platforma de la jamrooom si mai presus de toate vreau sa creez acolo si un magazin online pentru toti unde sa isi poata vinde muzica in format mp3(sau orice alt format digital)Deci efectiv eu nu cumpar marfa, nu e decat virtual. Eu ca administrator ce trebuie sa fac sa fiu legal?Sa nu am probleme? Hostul o sa fie pe godaddy —USA.
Buna, cine ma lamureste si pe mine cum e cu magazinul online, merge mai bn decat unul life, care sunt costurile totale, eu am srl-ul, doar costurile magazinului ma intereseaza, si inca ceva , daca merg eu dupa marfa, imi fac un stoc, vand din el si la doua sapt merg si aduc comenzile, mai sunt magazine online unde comanzi si iti vin produsele dupa o luna, ce parere aveti merge asa?
Problema stocurilor se poate rezolva mai simplu, cauti furnizori care sa-ti asigure ritmicitatea dorita in aprovizionare.Dupa parerea mea cea mai importanta problema cu magazinul online este promovarea.Daca nu faci o promovare sustinuta , e , cam si cum ti-ai fi deschis un magazin intr-un cartier marginas la etajul sase, intr-un apartament de bloc. Domeniul si platforma te costa putin ( eu platsec doar hostingul)dar trebuie sa cheltuiesti bani cu promovarea.Te mai costa transportul de la furnizor si transportul catre clienti ( daca nu recuperezi banii de la clienti).Ar fi multe de spus, am facut recent si eu un magazin online.
am si eu o intrebare.As vrea sa-mi fac un site unde sa vand bijuterii create de mine.tot asa trebuie sa imi fac autorizatie?cum procedez?
Buna Cristina. Desi statul roman prevede obligativitatea existentei unei personalitati juridice pentru a desfasura o activitate comerciala, exista foarte multe persoane care vand online obiecte handmade fara vreo firma. Daca vrei sa iti faci un astfel de site ne poti contacta oricand doresti.
Buna. As dori sa imi deschid si eu un magazin online de haine. As avea o intrebare legata de partea legala a marfii. Daca de exemplu hainele sunt achizitionate din Europa, este legal sa le vand? Sau implica ilegalitati?
Bună ziua! Vreau sa-mi fac un PFA, sa deschid un magazine on line cu hainute pt copii. Sa zicem ca iau marfa de la alte personae juridice, dar nu am facturi ok. Cum fac sa eliberez, totusi, la clienti facturile necesare? Sunt complet la inceput, nu am mai facut niciodată comert sau alte asemenea activitati…
buna ziua..am si eu o intrebare…imi trebuie firma ca sa vand online? haine de toate felurile si de toate varstele..croite de mine ….cum as putea sa procedez?ce pot face pt reclama..sau ce ma indrumati?
Intresant si util
Buna.as dori si eu ceva informatii.
eu vand deja online pe ebay produse handmade.m-am trecut acolo ca sunt Firma dar de fapt nu sunt inregistrata undeva(locuiesc in Austria).eu platesc taxa de vanzare,adica 10-15% PLATESC TAXA DE VANZARE.
TREBUIE neaparat sa imi fac Firma la stat?
problema e ca nu vand tare mult.sub 100 euro/Luna.daca as face Firma nu as mai ramane cu nimic.
am voie sa vand sau nu?
2.
M-ar interesa si pe mine sa vand de exeplu caruciare de copii,direct de la firmele mari.in cazul asta sunt convinsa ca imi trebuie Firma dar daca nu se vinde cu ce mai raman?
va multumesc pentru raspuns.
Celor care vand online si trimit colete Ramburs, le-as recomanda Baza Nationala a Clientilor Neseriosi, http://www.ClientiNeseriosi.ro , unde se poate verifica fiecare client nou, se pot adauga cei care nu ridica coletele ramburs si se poate recupera Paguba taxa de transport Tur-Retur, caci multi de obicei accepta sa o plateasca ca sa fie scosi ….
Firmele de telefonie Mobila au Preventel, iar bancile au Biroul de Credit, baze nationale de date cu clientii care au dat tepe in domeniul lor, era nevoie si de o Baza Nationala de date cu teparii Magazinelor Online care nu ridica coletele…
din pacate sint oameni buni si oameni rai in ambele parti ati aratat partile rele ale oamenilor si ia-ti pus in baza de date dar ati uitat de firmele ce dau teapa sa le treceti in baza de date ele in ce art se incadreaza ca vad ca sinteti experti in a crea art sau va e frica de ei pt ca banii=putere si frica=durere din cele 2 ce aveti de pierdut
Va rog frumos sa-mi spuneti cum creez pagina care sa-mi afiseze tot stocul de produse – ce formula trebuie sa adaug?
merci
Foarte interesant articolul. Eu sunt incepatoare. Ca si resursa pentru persoanele care doresc sa inceapa o afacere sau magazin online ori sa faca mai profitabila una existenta, de un real folos pentru mine a fost situl cu resurse GARATUITE https://afaceri.net/ care te trece prin toate stadile de la planificare la management si optimizare. etc. Foarte detaliat, informatii complete si actuale! Il recomand ca resursa importanta!
Buna ziua! As vrea sa creez un site de vânzări, specializat pe un anumit tip de produse în care vânzătorii să adauge anunțul cu produsul lor. Are alta denumire in afara de site de vânzări? Nu găsesc informații despre acest tip de site. Doar despre magazine online in care să-i vinzi marfa ta sau dobândită prin contract. Mulțumesc!
Ceea ce vrei sa faci poate fi un “multi vendor marketplace” sau “multi vendor store”poate fi sub forma unui site de anunturi sau sub forma unui magazin onlin cu mai multi vanzatori