Inainte de a invata cum se face un site, sa vedem ce fel de site vrei:
- – vreau site in html, mic si simplu. Pentru un examen la informatica, ca sa imi vad numele firmei pe net ca o extensie a cartii de vizita, sau din alte motive. Este un site format de obicei din 1-3 pagini html statice care contin text si cateva poze. Este recomandat doar ca o extensie a cartii de vizita, unde clientii sau cei interesati pot gasi o descriere ceva mai mare si cateva imagini.
- – vreau site de prezentare pentru firma mea – este format din cateva pagini web statice ce prezinta informatii detaliate despre firma, serviciile sau produsele comercializate. Se preteaza pentru afaceri in care nu se schimba prea des produsele / serviciile si acestea sunt intr-un numar restrans. Eleganta si modul de prezentare al produselor / serviciilor oglindeste intr-un fel seriozitatea si cifra de afaceri a firmei prezentate. Daca te prezinti cu Dacia 1300 la o intalnire de afaceri nu ai aceleasi sanse de a semna contractul ca atunci cand mergi cu un BMW X6.
- – vreau un site de prezentare dinamic pe care sa il pot administra singur. Daca produsele si serviciile comercializate de firma au nevoie de o actualizare periodica si doriti sa puteti face acele actualizari personal, oricand, fara costuri suplimentare aveti nevoie de un panou de administrare. In acest caz puteti adauga oricate produse sau pagini de prezentare fara ajutorul unui webdesigner.
- – vreau site complex. Sa fie blog, forum, magazin online, galerie foto sau video, cu baza de date pentru produse, servicii, clienti, comenzi, stocuri, eventual sa stie sa spele si sa gateasca. Deja intram in zona in care doar imaginatia este limita. Nu exista un buget maxim pentru asa ceva si nici posibilitati limitate. Totul depinde doar de imaginatie si de puterea financiara de a sustine un asemenea proiect.
Asadar… cum se face un site web mic si simplu?
Pentru inceput, iti recomand sa alegi un program de editare web de tip “What You See Is What You Get” – adica un program cu care poti face un site simplu fara a sti nici o iota de programare web. Super tare! Nu? Sigura ca da.. pana vei descoperi ca inserand un meniu sau stergand o imagine se duce pe apa Sambetei toata pagina web. E.. nimeni nu s-a nascut invatat – unii invata ani de zile si tot nu stiu totul in webdesign sau promovare web. Ca si programe de genul asta as aminti: Frontpage, FREE Web Page Creator, Web Page Maker, Dreamweaver si altele. Unele programe de creare a site-urilor sunt chiar gratuite (e clar cat sunt de utile :)) ).
Cum se face un site web de prezentare firma
Pana la un site de prezentare asa cum trebuie e ceva cale.. mai ales cand nu ai inca cunostintele de baza. Inainte de toate ar trebui macar sa intelegi limbajul HTML si CSS pentru a corecta greselile pe care le fac programele de mai sus. Ai putea sa inveti limbajul HTML si notiuni elementare de CSS in 2-3 luni, depinde cat de hotarat esti. Ai putea chiar sa inveti cum sa il optimizezi si promovezi in 4-8 luni. Deci cam intr-un an vei putea vinde produsele si serviciile si prin intermediul site-ului facut de tine.
In cazul in care esti ceva mai grabit… si nu vrei ca peste un an sa ai un site functional, ne-ai putea contacta ;)
Cum se face un site de prezentare dinamic pe care sa il poti administra singur
Asta este visul oricui doreste sa aiba un site – sa il poata administra singur, sa poata adauga, sterge sau modifica paginile web dupa bunul sau plac. Cu un asemenea site nu mai este nevoie sa apelezi la o firma de webdesign pentru a-ti schimba numarul de telefon din pagina de contact sau pretul la produsul x.
Daca ai reusit sa inveti HTML si CSS pentru a-ti face un site simplu, acum de ce nu ai putea invata si PHP, MySQL, eventual si JavaScript… ca doar ai timpul si curajul sa o faci. Peste inca 6-10 luni te vei putea bucura de site-ul tau personal cu o baza de date, in care poti modifica preturile sau numerele de telefon.
Ai putea la fel de bine sa inveti doar elementele de baza PHP si MySql si, cu cunostinte minime de configurare a unui server Apache sa folosesti unul din multele CMS-uri Open Source (osCommerce, WordPress, Drupal, Joomla, Magento, etc). Acestea pot fi instalate pe un server (local sau public) si pot fi apoi folosite ca atare sau, impreuna cu alte extensii sau componente, in functie de ceia ce va trebui sa stie a face site-ul tau. E posibil sa mearga din prima sau… e posibil sa descoperi tot felul de erori si sa incerci sa inveti cum le poti repara ajungand totusi sa inveti in continuare limbaje de programare web. Nu e universal valabil dar, ai putea sa te incurci mai mult cu un asemenea sistem incercand sa il faci sa mearga pentru ce ai nevoie tu de la site.
Chiar si o echipa de programatori web profesionisti, lucreaza uneori chiar o luna pentru a face un site complex cu anumite formule de calcul, algoritmi si alte bazaconii.
Pentru a putea alege corect un CMS bun pentru ceia ce ai nevoie de la site-ul tau, ar trebui sa ai o experienta bogata si cunostinte tehnice. Apoi va trebui sa dai un aspect placut site-ului, cautand template-uri pentru acesta sau incercand sa creezi unul.
Daca vrei sa ai cand sa conduci totusi o afacere (cea pe care o reprezinta site-ul) si sa o dezvolti nu cred ca sunt necesare aceste batai de cap in plus. Lasa-i pe cei care stiu cu ce se manaca sa o faca!
In cazul in care vrei un site mai complex, un portal dinamic sau.. mai stiu eu ce,
… ar fi bine sa te abtii de la incercari daca nu esti inca webdesigner profesionist sau nu vrei sa devii. Adesea aud sau citesc despre persoane care doresc un site gen emag.ro sau okazii.ro cu un buget… de cateva sute de lei.
Sa lamurim un aspect: nu site-ul in sine costa la inceput ci, echipa care lucreaza la acel site. Daca la un site ar trebuie sa lucreze 5 persoane timp de 3-4 luni… va avea totusi un pret marisor.
In loc de concluzie: Mult succes la crearea site-ului dvs!
Magie. Se invata, si puteti sa cumparati
m’ai putea indrepta catre un tutorial despre cum as putea face un site ca emag?
am deja template-ul, as vrea sa stiu cum e treaba cu baza de date pt conturi, si cum leg acea baza de date de site-ul meu.
Daca visul dvs. este sa creati un magazin online de genul emag.ro v-as sfatui sa va inarmati cu mult timp liber pentru a invata limbajele de programare web si pentru a avansa repede in aceasta directie sau, sa apelati la o echipa care cu experienta care stie deja ce e de facut.
Buna, am citit articolul dvs si mi-a placut foarte mult… De aproximativ 3 luni am inceput sa invat html; sincer mi s-a parut destul de bun si usor insa, cind am inceput la css mi-a fost foarte greu. Asa ca am incercat sa fac un site prin word dar nu il pot publica plus ca nu e in tocmai ceia ce imi doream si vrea sa imi recomandati un program gratuit si bun pentru a face un magazin online?
am nevoie de o pagina web pentru orarul scolar si nu pentru a o publica, pentru la scoala, ma puteti ajuta?
Foarte bun articolul, felicitari! Este indicat ca oricine doreste un website de o complexitate mai mare (portal, magazin online avansat, etc) sa apeleze la o agentie de web-design, mai ales datorita faptului ca aceasta poate livra un proiect cat mai personalizat nevoilor clientului. Altfel, daca se doreste un site simplu spre mediu ca si complexitate, pot fi utilizate constructoarele web gratuite de tipul wix, ucoz sau webs.
Am auzit ca se pot face bani din blogging. E adevarat?
Da, asa este, un exemplu poti vedea aici: http://www.matthewwoodward.co.uk/income-reports/