Internetul este in continua expansiune, iar predictiile despre viitorul sau spun ca acest lucru nu se va opri prea curand. Anul acesta s-a depasit cifra de 2 miliarde de utilizatori de Internet. Expansiunea interntului are loc pe doua planuri: cresterea numarului de utilizatori si cresterea numarului de site-uri web. Tinand cont de acest al doilea aspect, crearea unui site web pentru companiile sau firmele mai mici, care inca nu poseda unul, ar trebui sa devina o necesitate. Trebuie sa nu uitam (ca manageri ai acestor companii) ca firma are nevoie de o identitate virtuala si ca probabil concurenta este deja prezenta online.
Crearea unui site web pentru afacerea Dumneavoastra
Inainte de a comanda situl unei firme de web design sau de a va apuca Dumneavoastra de crearea unui site web, ar trebui sa va ganditi bine la ce doriti sa folositi situl: doriti crearea unui site web de prezentare a companiei? Doriti prezentarea produselor / serviciile oferite? Doriti crearea unui site de tip magazin virtual pentru a putea vinde direct de pe internet produsele firmei? Ar trebui sa va fie destul de clar scopul sitului inainte de va apuca de realizarea sa.
Cea mai buna tehnologie web pentru crearea sitului meu
In functie de tipul si complexitatea sitului ales trebuie aleasa si tehnologia web folosita. Facem in continuare o prezentare succinta a tehnologiilor actuale din internet, scopul scurtei prezentari fiind de a va informa despre avantajele si dezavantajele fiecareia.
Creare site web folosind HTML:
Cel mai vechi limbaj din internet, HTML (HyperText Markup Language) este inca in actualitate datorita simplitatii si robustetii sale.
Avantajele limbajului HTML:
* simplitatea si robustetea
* indexarea foarte buna in motoarele de cautare
* incarcarea rapida in browser
* posibilitatea crearii sitului folosind programe, fara a avea cunostinte de webdesign (nu recomandam).
* posibilitatea de a gasi hosting ieftin sau gratuit pentru site
Dezavantajele limbajului HTML:
* nu poate accesa baze de date
* nu se preteaza folosirii in proiecte de anvergura (sute de pagini)
* nu poseda functii avansate de design
Creare site web folosind DHTML:
DHTML (Dynamic HTML) este combinatia dintre limbajul HTML si un limbaj de scripting, de cele mai multe ori JavaScript.
Avantajele DHTML:
* grafica si efecte “speciale” spectaculoase
* efectuarea unor operatii de verificare a datelor din formularele utilizatorilor local (fara a trimite pagina la server) se castiga astfel timp
* detectarea browserelor utilizatorilor si posibilitatea de tratare diferita a afisarii sitului (pentru ca un site nu se afiseaza la fel in toate browserele)
Dezavantajele DHTML
* daca nu este folosit cu grija poate fi o bariera in calea motoarelor de cautare
* poate creste mult timpul de incarcare a paginii
* poate sa faca situl de neutilizat in browsere mai vechi (sau in browserele noilor telefoane mobile care nu recunosc JavaScript)
Creare site web folosind ASP.NET
Asp.Net este tehnologia pe parte de server oferita de Microsoft. Ce inseamna “parte de server”? Pe scurt, toate procesele ce se executa in pagina web, sunt executate pe serverul web pe care este pus situl. Din aceasta cauza, asp poate accesa bazele de date ale sitului, pe langa multe alte facilitati.
Avantajele ASP.NET:
* principalul avantaj consider ca este posibilitatea accesarii bazelor de date
* contine diferite componente standard care usureaza mult munca de programare si care infrumuseteaza pagina de internet.
* contine de asemenea componente folositoare pentru munca de rutina, care este mult automatizata.
Dezavantajele ASP.NET
nu cunoastem… nu folosim
In finalul acestor descrieri imi permit sa fac niste sugestii pentru alegerea tehnologiilor web potrivite pentru proiectele dumneavoastra:
HTML: situri mici, pana la 15 pagini, in general pentru prezentarea firmei sau pentru microsite-uri (1-2 pagini) care prezinta un singur produs.
PHP: pentru proiecte de anvergura: magazine virtuale, portaluri, prezentari de produse cand numar produselor este mare.
De multe ori odata cu experienta bogata a firmelor vin si rezultatele bune, dar nu este o regula. Rezultatele in crearea site-urilor web se masoara in traficul de utilizatori pe care il are acel site si pe tendinta acestui trafic (crestere, stagnare, scadere). Puteti vizita singur cateva situri din portofoliul firmei si puteti analiza traficul singur. Cele mai multe situri au un contor de trafic pe paginile lor.
Au mai facut proiecte similare cu al Dvs.
Acest aspect este mai putin relevant, dar constituie un plus.
Pretul cerut este justificat?
De cele mai multe ori liderii de piata cer preturi colosale pentru un site. Ele sunt nejustificate, serviciile oferite de ei fiind la acelasi nivel cu serviciile oferite de o firma mai mica, aceasta din urma avand preturi mult mai “decente”.
Ofera servicii de intretinere si service?
Dupa crearea sitului, cel mai probabil veti avea nevoie de intretinerea sa. Ne gandim ca doriti sa il salvati periodic, sa il modificati pentru a aduce continutul la zi… Ganditi-va ca daca dati aceste sarcini altei firme, s-ar putea sa platiti mult mai mult, pentru ca noua firma pierde timp pretios pentru a analiza ceea ce au facut primii. Sa nu credeti ca nu veti plati acest timp… Asa ca cel mai bine – ar fi ca cei care au creat situl sa se ocupe in continuare de el..
Cand sa astept rezultatele?
Trebuie sa aveti rabdare. Odata activ pe internet, situl nu va incepe sa genereze profit… Va trece ceva timp, in functie de strategia de promovare aleasa – pana cand situl va incepe sa creasca in vizitatori si eventuale vanzari pentru firma Dumneavoastra. Aceasta perioada este de ordinul saptamanilor sau lunilor, depinzand de promovarea facuta, de obiectivul site-ului, de concurenta actuala, etc.
Cred ca indicatiile de mai sus au un limbaj prea complicat pentru majoritatea persoanelor care acceseaza acest link propune ca pe viitor sa modificati putin textul pentru a mai reduce din termenii tehnici folositi in document.
destul de bune indicatiile.