Crearea unui site web este o sarcina a carei dificultate variaza in functie de complexitatea proiectului web vizat. Putem alege sa ne cream singuri propriul site web sau sa apelam la serviciile unui profesionist (web designer).
Prima varianta prezinta avantajul ca este foarte ieftina – tinand totusi cont de achizitionarea in prealabil, intr-o forma sau alta, a cunostintelor necesare unei proiectari eficiente si de calitate, luand in considerare totodata munca de rutina depusa pe cont propriu si timpul de cateva luni pana la acumularea unei experiente minime.
Aceasta varianta permite actualizarea la timp a continutului si modificarea design-ului dupa dorinta. Cea de-a doua varianta ne scuteste de efortul, uneori destul de mare, de creare si intretinere a unui site web dar diminueaza controlul asupra elementelor de rafinament, actualizarii la orice ora din zi si din noapte, asta daca optati pentru un site simplu, fara posibilitate de administrare.
In prezent se opteaza tot mai mult pentru site-uri dinamice, lucrate in PHP, cu baze de date care, totodata au proiectat un panou de administrare din care se poate modifica aproape orice, oricand, fara a cunoaste vreun limbaj de programare web – asa zisele CMS.
Bazele Activitatii de Proiectare Site-uri Web
Daca doriti sa va creati singuri site-ul intr-un mod tinzand catre profesional, va trebui sa invatati pentru inceput limbajul HTML si lucrul cu un program de editare HTML, de obicei de tipul WYSIWYG (“what you see is what you get” – ceea ce vezi este ceea ce obtii). Acest lucru va facilita crearea paginilor web prin adaugarea cu usurinta si in cunostinta de cauza a elementelor HTML de machetare si formatare vizuala a paginilor site-ului.
In cazul in care creatorul de pagini web nu stapaneste suficient de bine limbajul (standardul) HTML este evident ca nu va exista un control foarte bun asupra optimalitatii si corectitudinii codului site-ului astfel conceput, chiar in cazul utilizarii unui editor vizual.
Un cod HTML, care nu este corest scris, duce la o prosta vizibilitate pentru motoarele de cautare si poate crea probleme de vizionare in diferite browsere web.
Ulterior etapei HTML va urma abordarea unor aspecte mai subtile si implementarea unor functii extinse de rafinare a structurii atat vizuale cat si functionale, pentru care vor fi necesare noi cunostinte in domeniu, precum: CSS, JavaScript, Java, XML, PHP, etc…
Revenind la fundamentalul limbaj HTML, va putem spune ca exista foarte multe programe de editare HTML, dintre care o buna parte sint gratuite. Un program de tipul WYSIWYG bun pentru incepatori este “FrontPage” produs de firma Microsoft. El este disponibil contracost in suita Microsoft Office dar poate fi achizitionat si separat. Un alt program de editare HTML de tipul WYSIWYG este “OpenOffice.org HTML Editor” care este disponibil gratuit in suita OpenOffice.org, stocata in mod periodic pe CD-urile unor reviste cu specific IT.
Doua programe de editare HTML foarte bune dar clasice (necesitand cunoasterea limbajului HTML) sunt “AceHTML”, respectiv “HTML-Kit, disponibile atat in varianta cu plata (“Pro”) cit si in varianta gratuita (“Free”).
Odata ce site-ul a fost creat, va trebui sa-l incarcam pe serverul care il va gazdui. Acest lucru va fi realizat foarte simplu daca webmaster-ul este familiarizat cu programele de tip client FTP (unul dintre cele mai cunoscute programe care incorporeaza si parte FTP este file-manager-ul Windows Commander sau Total Commander).
Tot cu ajutorul programelor de acest tip se realizeaza si actualizarea site-ului (stergerea unor pagini, adaugarea altora noi, inlocuirea unor pagini vechi cu versiuni mai noi).