Gasiti pe Internet o gramada de site-uri care incearca sa va invete si sa va convinga cum ca puteti crea singuri un site web gratuit doar din cateva click-uri. Ei bine, imi pare rau ca va dezamagesc dar, acest lucru nu este chiar asa. Nu tot ce zboara se mananca, cum zicea bunica. In articolele cu pricina (cele care te invata “cum sa iti faci singur un site web pentru firma ta”) autorii lor, au uitat sa mentioneze ca “vei putea sa iti faci singur un site dupa cateva luni, ani de practica”… Ori… tu ai nevoie de el cat mai repede. Nu?
Ti-ai deschis o afacere, vrei sa o promovezi, sa ii faci puplicitate. Dupa metodele clasice de promovare, ajungi la publicitatea pe Internet si te intrebi “cum sa fac sa am si eu un site web pentru firma mea?”. Ei, hai sa punctam pe scurt in 5 pasi simpli care ar fi etapele realizarii unui site web de prezentare a firmei tale.
Pentru inceput ai nevoie de: un nume de domeniu web, un pachet de gazduire web si bineinteles, site-ul web propriu-zis.
Inregistarea unui nume de domeniu web pentru site-ul tau
Ce este un nume de domeniu? Un nume de domeniu reprezinta cuvantul sau cuvintele pe care utilizatorul de Internet le scrie in in campul pentru adresa a browserului de navigare web. Spre exemplu, www.pamdesign.ro este un nume de domeniu web.
Numele de domenii web se inregistreaza prin intermediul site-urilor care inchiriaza sau vad asemenea servicii. Domeniile de tipul .ro se inregistreaza pe viata (inca) si se platesc o singura data. Domeniile de forma .com, .biz, .info, .org… se inregistreaza pe o perioada mai scurta (6, 12 luni sau 1, 2 ani) si se plateste lunar sau anual ca un fel de abonament. Daca nu il mai platiti domeniul respectiv este suspendat si il poate achizitiona altcineva.
Pentru a rezerva / inregistra un domeniu aferent site-ului tau, trebui sa apelezi la o firma specializata care se ocupa cu inregistrarea de domenii web.
De multe ori, firmele opteaza ca numele domeniului web sa fie acelasi cu numele firmei. Acest lucru e bun si nu prea.
Daca doriti sa faceti o prezentare a firmei dvs pe site-ul respectiv e bine ca acesta sa aiba acelasi nume de domeniu ca si numele firmei. Dar… in cazul in care doriti ca pe site-ul respectiv sa prezentati la vanzare produsele sau serviciile pe care le oferiti e de preferat ca domeniul web sa reprezinte exact ceia ce comercializati dvs. De ex.: daca firma dvs vinde buchete de flori nu veti rezerva un domeniu de forma www.scMariaIoanaSrl.ro ci un veti rezerva un domeniu de genul: www.buchete-flori.ro sau www.buchetedeflori.ro. Despre cum se alege un domeniu web am mai discutat si vom mai discuta pe blog. Daca doriti consiliere ne puteti contacta oricand.
Gazduire web pentru siteul firmei tale
Site-ul web este un lucru nepalpabil, virtual dar, cu toate astea, el este format din niste fisiere care trebuie stocate pe un server de gazduire web. Nu pot pune site-ul pe calculatorul meu? (multi incepatori in domeniul web intreaba acest lucru) Categoric nu! Numai daca nu ai cumva acasa un server performant racordat la cateva retele metropolitate de internet.
Pachetele de gazduire web sunt prezentate sub diferite forme si preturi. Unele au un spatiu de gazduire mai mic sau mai mare, un trafic lunar limitat sau nelimitat (realitatea e undeva la mijloc :) ), disponibilitate pentru baze de date si email…
Nu va orientati dupa pretul pachetelor de gazduire web ci dupa necesitatile site-ului dvs. Daca nu stiti sigur ce necesitati va avea viitorul dvs. site va sfatuim sa intrebati firma de webdesign care va va crea site-ul firmei dvs.
Pachetele de gazduire web de platesc lunar sau anual.
Servicii de web design
Daca vrei o imagine profesionista a firmei tale pe Internet, la fel ca si celelalte materiale de promovare clasice, si site-ul web al firmei tale trebuie sa arate si sa functioneze perfect.
Dupa cum spuneam mai sus, ai gasit probabil o gramada de site-uri care te invata “cum sa iti faci singur un site web pentru firma ta”. Daca vrei ca imaginea firmei tale pe Internet sa inspire incredere clientilor si colaboratorilor, uita de sfaturile acestor site-uri, care nu urmaresc altceva decat sa isi vanda cartea sau programul soft!
Tu ai nevoie de un site web cat mai elegant si mai atragator, si acest lucru nu poate sa il faca decat profesionistii in web design. Daca nu ai o experienta acceptabila in domeniu web design si nu vrei sa ai site-ul gata peste cativa ani, atunci apeleaza la specialisti in servicii de webdesign. Ei te vor consilia si impreuna veti alege cel mai bun design pentru site-ul firmei tale.
Functionalitatea siteului web
Dupa designul profesionist care sa inspire incredere, un alt aspect de luat in considerare este functionalitatea site-ului web.
Functionabilitatea sitului este foarte importanta pentru ca asigura automatizarea serviciile online. In functie de serviciile sau produsele pe care firma ta le comercializeaza, si site-ul firmei tale va trebui sa aiba anumite functionalitati automate, anumite servicii online.
E posibil ca site-ul sa fie doar un site de informare: pagini statice (texte si imagini care prezinta serviciile sau produsele firmei tale), o galerie foto / video si un formular de contact. In acest caz, informatiile trebuie sa fie prezentate succint, astfel incat vizitatorul sa nu se rataceasca prin paginile site-ului si sa gaseasca usor, intr-un mod placut ceia ce cauta.
Daca vrei ca prin intermediul site-ului tau, clientii sa poate efectua si comenzi online sau sa isi expuna parerile cu privire la produse, servicii, paginile web ale site-ului tau trebuie sa ofere aceste servicii intr-un mod cat mai placut si cat mai intuitiv. Tu trebuie doar sa discuti cu agentia de web design si sa le explici ce doresti sa faca site-ul tau, ce astepti de la viitorul site. Ei iti vor propune solutiile optime pentru viitorul site.
Cum se promoveaza un site web
In cazul in care nu poti investi prea mut in promovarea online a afacerii tale pe Internet, este de preferat sa iti promovezi site-ul prin intermediul dorectoarelor web si al motoarelor de cautare. Nu toate site-urile sunt total indexate de catre motoarele de cautare. Chiar daca concurenta nu este mare, e posibil totusi ca site-ul tau sa apara in ultimile pagini din cautarea pe Google de exemplu. De ce nu apare in prima pagina, de ce nu apare primul chiar?
Site-ul trebuie sa fie optimizat pentru motoarele de cautare. Daca firma care ti-a facut site-ul web nu a facut in acelasi timp si o optimizare on-page a site-ului, ar trebui sa apelezi la o alta firma care iti poate oferi servicii de optimizare web. De obicei aceasta optimizare se face odata cu proiectarea site-ului web. Dupa finalizarealui este mult mai greu, uneori imposibil de realizat optimizarea.
Nu este asa ca preferi ca vizitatorii si clientii site-ului tau sa vina direct din motoarele de cautare si nu in urma unor asa-zise mesaje de promovare considerate spam?
Dupa o buna optimizare, se trece la promovarea prin directoare web si alte metode. Dar despre aceasta vom reveni intr-un articol viitor.
Buna ziua,
Am cumparat un domeniu ( .ro ) acum cativa ani di de atunci n-am facut nimic. M-ai putea sfatui ce trebuie sa fac concret pentru a demara realizarea site-ului ? Din cate inteleg, imi trebuie un hosting. Imi poti face vreo recomandare?
Multumesc mult !
Domnilor eu am facut o asociatie pentru tineret si as dori sa fac o pagina web cu un preti rezonabil deoarece am auzit ca asa zis profesioniosti cere niste bani exorbitante si noi nu avem asa de multi bani poate cineva sa ma ajuta cu un preti rezonabil??Va multumesc daca ma ajutati!
super cunostinte